Tofu receptek

Rántott tofu

Hozzávalók:
600 g (2 csomag) tofu
fűszersó
zsemlemorzsa
liszt
víz
olaj a kisütéshez
A tofut leöblítjük, 1 centi széles szeletekre vágjuk, mindkét oldalát megszórjuk a sóval, és 1-2 órát állni hagyjuk. Utána a lisztből és a vízből palacsinta tészta sűrüségű masszát csinálunk. Először ebbe, majd a zsemlemorzsában forgatjuk meg a szeleteket. Olajban aranybarnára sütjük. Rizzsel és tojás nélküli tartármártással kínáljuk.

Tofumajonéz vagy tofunéz

Hozzávalók:
30 dkg tofu
1 dl víz
fél dl citromlé
5 evőkanál olaj
3 evőkanál mustár
5 evőkanál szójaszósz vagy egy kevés reszelt vöröshagyma
A hozzávalókat turmixban finom krémmé pépesítjük.

Tofusaláta

Hozzávalók
30 dkg tofu
25 dkg sárgarépa
fél db uborka
1 csomag újhagyma
3 db kínaikel-levél
tengeri só vagy szójaszósz
1 csokor petrezselyem
15 dkg tojásmentes tarhonya
1-2 evőkanál szezámkrém vagy sós mogyorókrém
1 teáskanál 5 %-os almaecet
olaj
salátalevelek.
A tofut kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tarhonyát megfőzzük, szintén kihűlni hagyjuk. A zöldséget felaprítjuk és a tofuval, tarhonyával összekeverjük. A szójaszószból, szezámkrémből, almaecetből, olajból és az apróra vágott petrezselyemből kevés vízzel öntetet készítünk.

Szójasajt puffancs

Egy tofut 16 kockára vágunk Egy wokot vagy mély serpenyőt félig töltött olajjal 200 C-ra hevítünk (próba: a száraz kenyérkocka 40 mp alatt pirul meg benne). Beleengedjük a tofudarabokat és kb. 15 percig sütjük, amíg ropogós, aranybarna lesz.

Tofu saslik

300 g tofut kockára vágunk, 200 g cukkinit és 150 g sárgarépát, 200 g gombának a kalapját 2-3 cm-es szeletekre vágunk, mély tálba helyezve kevés olajjal, teáskanál curry-porral, sóval, borssal megfűszerezzük, kb. 1 órát állni hagyjuk. Ezután tetszés szerinti sorrendben nyársra húzzuk, és aranysárgára grillezzük. A mártáshoz 1 fej apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítunk, 2dl vízzel felengedjük, hozzáadunk 2 evőkanál földimogyorókrémet, 1-2 kanál curry-porral, fél citrom levével, és ízlés szerint mézzel ízesítjük. A megsült tofu-saslikot a nyársról lehúzzuk és a mártással leöntve, körettel tálaljuk.

Ázsiai rizses tofu

Egy tofu (300 g) felét kockára vágunk. Forró olajban barnára sütjük, majd az olajból kivéve félretesszük. Ugyanebben az olajban 1 közepes fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk, hozzáadunk 200 g apróra vágott gombát. Fedő alatt néhány percig pároljuk, majd hozzáadunk 200 g zöldborsót, 2 evőkanál szójacsírát, és a sült tofukockákat. Tovább párolva hozzákeverjük a villával összetört másik fél adag tofut. Gyakori kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzön, amíg a levét elfövi. Közben 250 g rizst puhára főzünk, majd az eddig készítettekkel elkeverjük és 2 evőkanál szójaszósszal elkeverve tálaljuk.

Lecsó

10 dkg karikára vágott hagymát megdinsztelünk, ráteszünk fél kg karikára vágott zöldpaprikát, sózzuk, pár percig pároljuk, megszórjuk pirospaprikával. Fél kg paradicsomot lobogó vízbe teszünk, hogy könnyen eltávolíthassuk a héját, majd karikára vágjuk és a paprikához adjuk. Főzés közben hozzáadjuk az 1-2 cm-es kockákra vágott tofut és készre pároljuk.

Egyszerű tofu salátaöntet

150 g tofut összetörünk, 30 ml olajjal, 1 evőkanál citromlével, 1 evőkanál mézzel, 1 teáskanál mustárral, kávéskanál ecettel, kevés sóval mély keverőtálban, nagy fordulatszámon simává, krémszerűvé keverünk. Különféle salátához, illetve fűszeres, pikáns mártások alapanyagául használhatjuk.

Mézes banánpuding

300 g tofut összetörünk, 100 ml mézzel, 1 evőkanál vanilia őrleménnyel, illetve ennek megfelelő vaniliáscukorral, 3 érett banánnal mély keverőedényben magas fordulatszámon krémmé keverjük. A kész pudingot üvegkehelyben jól lehűtjük (normál hűtőben min. 4 óra). Gyümölcsdarabokkal díszíthetjük.

Ananászos tofu savanyú-édes mártásban

1 evőkanál olajat fazékban felmelegítünk. Beleteszünk 3 evőkanál mézet, 10 evőkanál ananászkonzervet levével együtt, két evőkanál szójaszószt és egy kevés almaecetet. Hozzáadjuk a kockára vágott tofut (30 dkg). Összefőzzük (5-10 perc), majd hozzáadjuk az előzőleg 6 evőkanál vízzel összekevert 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Addig keverjük - óvatosan, nehogy a tofu összetörjön - amíg sűrű mártást kapunk. Kedvelői erős paprikát is tehetnek bele.

Cukkinis csírasaláta

2 csésze párolt szójacsírát elkeverünk 1 kis fej apróra vágott hagymával, 2 vékonyra szeletelt cukkinival és 2 fej kockára vágott paradicsommal. Öntetet keverünk 2 evőkanál olajból, 2 evőkanál citromléből, kevés sóból, 2 evőkanál zsázsából, 2 evőkanál petrezselyemből 1 teáskanál mézből vagy malátaszirupból. Az öntethez valókat pépesítve öntjük az előkészített zöldségekre.

Töltött paradicsom

5 paradicsomot kivájunk, 1 pohárnyi reszelt sajtot, citromlevet és 100 g szójacsírát összekeverünk és a megsózott paradicsomokat lazán megtöltjük. Tetszés szerinti díszítéssel, körettel önállóan vagy hidegtál részeként tálaljuk.

Kevergetve sütött csíra

Erős tűzön wokot vagy egy mély serpenyőt felhevítünk, 2-3 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolajat körbefuttatunk benne. Belehelyezünk 2-4 db újhagyma fehér részét, majd mikor sisteregni kezd 2-3 nagyon vékony szelet friss gyömbérgumót. Belehelyezünk 30 dkg szójacsírát és változatlanul erős tüzön sütőlapáttal alányúlva erőteljesen, minden irányban 2-3 percig forgatjuk. A vége felé sóval és az újhagyma apróra vágott zöld részével meghintjük. A babcsíra megsül, de ropogós marad és feszes, mert alig engedett vizet. Nem szabad túlfőzni.

 


 
 
In english