Receptek

Édes savanyú káposztaleves


2 evőkanál vaj vagy növényi olaj
1 nagy hagyma apróra vágva
3 közepes sárgarépa karikára vágva
1 közepes káposzta durvára vágva
8 csésze víz
5,4 dl konzerv áttört paradicsom
4,2 dl konzerv egész hámozott paradicsom
2 tk citromsav ha van, vagy 3/4 csésze citromlé
1 csésze barnacukor

bors
Hevítsük fel a vajat vagy növényi olajat egy nagy edényben alacsony hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk 5 percig vagy míg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a répát, a káposztát, a vizet és mindkét konzerv paradicsomot. Forraljuk fel, kapcsoljuk lejjebb a hőfokot és lefedve főzzük 45 percig. Adjuk hozzá a citromsavat vagy citromlevet, a barnacukrot. Főzzük lefedve 30-60 percig. Izesítsük sóval borssal.

Karfiolleves


1 közepes karfiol rózsáira szedve
2 evőkanál vaj vagy margarin
1 közepes hagyma apróra vágva
2 kis gerezd fokhagyma áttörve
1-2 tk curry por
1/2 csésze tejföl
1 tk só csipet fehérbors
Díszítés
1/3 csésze joghurt
1/4 csésze pirított felvagdosott mandula
Pároljuk meg egy kevés vízen a karfiolt kb. 10 percig amíg megpuhul. Szűrjük le. Közben olvasszuk fel a vajat vagy margarint alacsony hőfokon. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk amíg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük 1 percig. Szórjuk bele a curry port és főzzük tovább még 2 percig. Turmixoljuk össze a hagymát a karfiollal 1/2 csésze vízzel krémesre. Öntsük hozzá a tejet, a tejfölt, sót, borsot. Melegítsük fel, de ne forraljuk. Merjük leveses tálba, és díszítsük joghurttal és mandulával.

Friss őszibarack öntet

Ez a csodálatos öntet kiváló friss gyümölcsökhöz, bogyósokhoz.
1/4 kg friss barack kockára vágva
1/4 csésze tejföl vagy joghurt
2 evőkanál méz
1/4 kiskanál frissen reszelt gyömbér
A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze. Fedjük és hűtsük le.

Moussaka


1/4 csésze olíva olaj
1 nagy hagyma apróra vágva
1/4 kg gomba felvágva
3 nagy gerezd fokhagyma áttörve
1 csésze hosszú szemű barna rizs
1 1/4 csésze víz
1/4 csésze friss petrezselyem apróra vágva
8 dl konzerv hámozott egész paradicsom
1/2 tk só
1/1 tk morzsolt szárított oregáno
1 tk őrölt fahéj
csipetnyi cayenne bors
2 közepes padlizsán
olíva olaj a padlizsán olajozásához

Bechamel mártás


1/4 csésze vaj vagy margarin
1/4 csésze fehér liszt
2 csésze tej
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagyobb fedeles edényben. Adjuk hozzá a gombát, hagymát, fokhagymát. Pároljuk amíg a hagyma üveges nem lesz. Adjuk hozzá a vizet, rizst petrezselymet. Adjuk hozzá a paradicsomot levével együtt. Rakjuk bele a sót, oreganót, fahéjat, cayenne borsot. Forraljuk fel, majd vegyük le a hőmérsékletet. Fedjük le és főzzük 50-60 percig, amíg megfő a rizs, és az összes vizet felszívta. Míg fő a rizs a padlizsánt vágjuk 1,5 cm-es karikákra. Mindkét felüket kenjük meg olívaolajjal. Tepsiben süssük 20-25 percig, félidőben fordítsuk meg. Vegyük ki a sütőből és tegyük félre.
Szósz: olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy közepes edényben. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük, amíg kemény massza nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, keverjük simára. Tegyük vissza a tűzhelyre, és folytonos kevergetés mellett sűrítsük be. Vegyük le a tűzről.
A moussaka összeállítása: egy tűzálló tálba rakjuk a padlizsán felét. Öntsük rá a rizst, és a maradék padlizsánnal fedjük le. A tetejére a bechamel kerül. Fedő nélkül süssük 30 percig míg a teteje kezd megbarnulni. Vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk 30 percig állni.

Almás sárgarépa-saláta


60 dkg sárgarépa
2 nagy alma
5 dkg dióbél
1,5 dl joghurt
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál almalésűritmény (almalé)
A sárgarépát megtisztítjuk, lemossuk, és durva reszelőn lereszeljük. Az almát negyedekbe vágjuk, meghámozzuk, magházától megszabadítjuk és durvára reszeljük. A dióbelet durvára vágjuk (két fél diószemet félreteszünk a díszítéshez). A joghurtot elvegyítjük a citromlével, az almalével és a sóval, majd a vágott diót hozzáadva, ráöntjük az összekevert zöldségekre. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt feldíszítjük a félretett dióval.

Császármorzsa


Búzadarából, kukoricadarából, zabpehelyből, szójapehelyből kevés tejjel, ásványvízzel, kevés olajjal sűrű palacsintatésztát készítünk. Rakhatunk bele mézet, mazsolát. Palacsintasütőben kisütjük, házi dzsemmel, pirított olajosmagvakkal tálaljuk.
 


 
 
In english