Nagy Zsuzsa receptjei


Receptek tej- és tojásérzékenyeknek

Szójatej I.

Hozzávalók:
1/2 kg száraz szójabab

Áztassuk be a babot 3-4 szeres vízmennyiségben, legalább 6 órára. Ha megdagadt 1 csészény szójababot turmixoljunk le először 1, majd további 3-4 csésze vízzel és 1/2 mokkáskanál sóval. Tegyük fel főni, és főzzük forráspontig folyamatosan kavargatva.
Vigyázzunk mert odaéghet. Készíthetjük vaníliás-mézes, vagy karobos-mézes ízesítéssel is, ebben az esetben, még a főzés előtt ízesítsük be a tejet, hogy a melegítéskor. Ha felfőztük, akkor szűrjük át sűrű szitán, és hűtsük le. A szitában fennmaradt szürleményt felhasználhatjuk a tojás pótlására sütemények készítésekor.

Szójatej II.

Hozzávalók:
1/2 kg száraz szójabab

Áztassuk be a babot 3-4 szeres vízmennyiségben, legalább 6 órára. Ha megdagadt tegyük fel főzni, és főzzük 1-1,5 órát attól függően, hogy milyen a bab minősége.
Ha megpuhult, akkor 1 csésze főtt babot turmixoljunk el először 1, majd további 2-3 csésze vízzel és 1/2 mokkáskanál sóval. Készíthetjük vaníliás-mézes, vagy karobos-mézes ízesítéssel is, ebben az esetben turmixoljunk 1 csésze babhoz 3-4 evőkanál mézet 1 teáskanál őrölt vaníliát, vagy 5 cm hosszú szárított vaníliát, 1/2 mokkáskanál sót, és 3 csésze vizet.

Kelt tészta szójasűrítménnyel

Hozzávalók:
5 dkg élesztő
3-4 evőkanál méz
3 dl meleg víz
50 dkg teljes kiőrlésu búzaliszt
50 dkg finomliszt
30 dkg szójatej szűrlemény
1 dl olíva olaj
1 csipet só

Futtassuk fel az élesztőt egy csavaros üvegben a 3 dl vízben. A többi összetevőt keverjük össze egy nagyobb tálban, majd ha felfutott az élesztő, akkor azt is keverjük hozzá. Gyúrjuk össze, ha szükséges, akkor adjunk még vizet hozzá, de csak annyit, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kelesszük meg a tésztát, majd 1/2 óra mlva gyúrjuk át mégegyszer és kelesszük ismét 1/2 óráig. Készíthetünk belőle zserbót, de töltött kifli, vagy bukta, esetleg egyszerű béles alaptésztájául is szolgálhat.

Kukoricás palacsinta

Hozzávalók:
1 dkg élesztő
1/2 liter melegvíz
6 evőkanál kukoricaliszt
3 evőkanál kukoricakeményítő
10 dkg szójatej szűrlemény
1/2 dl olaj
1 közepes alma lereszelve tökgyalun

Futtassuk fel az élesztőt egy csavaros üvegben a 1/2 liter vízben. A többi összetevőt keverjük össze egy nagyobb tálban, majd ha felfutott az élesztő, akkor azt is keverjük hozzá. Ha szükséges, akkor higítsuk még fel vízzel. Majd olaj hozzáadása nélkül süssük ki TEFAL Resistal (vagy hasonló) palacsintasütőben.

Diótej

Hozzávalók:
1 csésze dió
3-4 evőkanál méz
1 teáskanál szárított vanília örlemény
4 csésze víz

Turmixoljuk el a szárazanyagokat először 1 csésze vízzel krémesre, majd további 2-3 csésze vízzel.

Bulgur reggeli

Hozzávalók:
60 dkg bulgur, azaz aszalt búzatöret
4 liter diótej
50 dkg gyümölcs feldarabolva

Készítsük el hidegen a diótejet, majd tegyük fel főni. Ha elérte a forráspontot, akkor forrázzuk le vele a bulgurt, és takarjuk le az edényt, hogy a melegben megdagadhasson a bulgur. Ha megdagadt adjuk hozzá az elozetesen feldarabolt gyümölcsöt. Azonnal fogyasztható.

Főtt búza kesudió tejszínnel

Hozzávalók:
50 dkg főtt búza
15 dkg kesudió
1/2 csésze víz
5 cm-es vanília rúd megszárítva
2-3 ek. méz
gyümölcsök beledarabolva

A búzát tisztítsuk meg, majd áztassuk be egy éjszakára, és reggel 1 mokkáskanál sóval főzzük meg. A többi hozzávalót turmixoljuk krémesre és öntsük a megfőtt búza tetejére. Díszítsük különböző darabolt gyümölccsel.

 


 
 
In english