Nagy Zsuzsa receptjei


Pástétomok

Bazsalikomos kesudió pástétom (Pesto)

Hozzávalók:
1/2 csésze kesudió
1/2 csésze olívaolaj
3-4 ágacska friss bazsalikom
1/4 tk. tengerisó
1 kis gerezd fokhagyma
Turmixoljuk krémesre a hozzávalókat, majd zárható edényben hűtsük ki, hogy megdermedjen.

Padlizsán pástétom

Hozzávalók:
75 dkg padlizsán
2 dl olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma
2 citrom leve
2 közepes nagyságú főtt krumpli
1 közepes fej hagyma
1/2 tk. őrölt mustármag
1 tk. só
1 tk. borsikafű
A padlizsánokat megmossuk, majd megszurkáljuk, és tepsibe téve, jól megsütjük. Ha kihűlt, akkor meghámozzuk, és a többi hozzávalóval alaposan elturmixoljuk. A hűtőben 4-5 napig is eláll. (Ha a család hagy még belőle másnapra is!!!)

Zöldséges földimogyoró-pástétom

Hozzávalók:
500 g pirított földimogyoró
1 közepes répa
2 csésze friss főtt és hámozott paradicsom
1 csésze víz
Az összes anyagot alaposan összeturmixoljuk, majd zöldfűszersóval ízesítjük. Alacsony hőmérsékleten mély tepsiben kb. 1 órán át sütjük (kenhetoőek kell lennie). A pástétomhoz friss fűszernövények vagy hajtások illenek.

Csicseriborsó pástétom (hommusz)

Hozzávalók:
1 csésze főtt csicseriborsó
1/2 csésze pirított szezám mag
1 ek. olívaolaj
1/4 csésze citromlé
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
Alaposan elturmixoljuk a hozzávalókat. Hűtőben 3-4 napig eltartható.

Fűszeres kukoricapástétom

Hozzávalók:
50 dkg mirelit kukorica
3 ek. olívaolaj
1 tk. fokhagyma granulátum
1/2 tk. őrölt kömény
1 ek. sörélesztő pehely
1/2 csokor snidling (vagy 2 ek. szárított snidling)
A kukoricát a felengedés után merülő mixer, vagy robotgép segítségével összetörjük, hozzákeverve, a snidling kivételével az összes hozzávalót. Majd a snidlinget fakanállal hozzákeverjük.

 


 
 
In english