Nagy Zsuzsa receptjei


Kenyerek, pogácsák

Pirított szezámmagos "töpörtyűs" pogácsa

Hozzávalók:
1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 dl olívaolaj,
25 dkg szárazon megpirított szezámmag
5 dkg élesztő
1/2 liter melegvíz
1 ek. méz

Futtassuk fel az élesztőt a mézzel és vízzel egy csavaros tetejű üvegben. Ezalatt keverjük össze a többi hozzávalót, és ha felfutott az élesztő, akkor öntsük hozzá, és dolgozzuk ki jó alaposan. Nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és szaggassuk ki, szabjunk belőle rudakat. Előmelegített sütőben először 10 percig nagy lángon, majd 30-40 percig közepes lángon süssük.

Diós rozsláng kenyér

Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
50 dkg világos "rozsláng" liszt
15 dkg durvára vágott dió
1 ek. só
5 dkg élesztő
1 tk. méz
1/2 liter víz

Futtassuk fel az élesztőt, mézet, és a vizet, majd adjuk hozzá a többi összetevőhöz, amelyet előzetesen összekevertünk. Gyúrjuk ki majd egy órai kelesztés után tegyük tepsibe, vagy valamilyen formába, és először 10 percig nagy lángon, majd kb. 1 órát közepes lángon süssük a kenyeret.

Szójás rozskenyér

Hozzávalók:
60 dkg durum simaliszt
60 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg szója granulátum vegamixes vízzel kétszer leforrázva
3 dkg élesztő 1/2 liter melegvízben 1 evőkanál mézzel felfuttatva + annyi melegvíz amennyi a dagasztáshoz szükséges
3 evőkanál só + 3 evőkanál egész kömény

Futtassuk fel az élesztőt a mézzel és vízzel egy csavaros tetejű üvegben. Ezalatt keverjük össze a többi hozzávalót, és ha felfutott az élesztő, akkor öntsük hozzá, és dolgozzuk ki jó alaposan. Előmelegített sütőben először 10 percig nagy lángon, majd 40-50 percig közepes lángon süssük.

Zabpelyhes, napraforgós kenyér

Hozzávalók:
4 csésze forrásban lévő víz
3 teáskanál só
3 csésze zabpehely
4 dkg élesztő
3 csésze langyos víz
2 evőkanál méz
1/2 csésze datolya
1/3 csésze forró víz
2 csésze mazsola
1 csésze napraforgó
3 evőkanál simaliszt
6-7 csésze teljes kiőrlésű liszt

Keverjük össze a 4 csésze vizet, a zabpelyhet, sót, és hagyjuk 1 órát pihenni.

Futtassuk fel az élesztőt, mézet, és 3 csésze langyos vizet. Áztassuk be a datolyát az 1/3 csésze forró vízbe, majd utána turmixoljuk össze a kettőt. Keverjük össze az összes hozzávalót, és dagasszuk ki jó alaposan és hagyjuk 10 percet pihenni. Formáljunk belőle 4 cipócskát, és hagyjuk, hogy megkeljenek. Süssük nagy lángon 10 percig, majd 180 fokon 45 percig.

Morzsolt kukoricás fűszeres kenyér

Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
40 dkg durum simaliszt
1 dl olívaolaj
1 evőkanál morzsolt oregáno
1/2 liter melegvíz
5 dkg élesztő
1 evőkanál méz
20 dkg mirelit csemege kukorica felengedve
1 fej hagyma és 1 fej zöldpaprika felkockázva

Futtassuk fel az élesztőt, mézet, és a vizet. Pároljuk meg kevés vízben a hagymát és a zöldpaprikát majd ha elfotte a vizet, a kukoricával és az olívaolajjal együtt keverjük a lisztekhez. Ha az élesztő felfutott azt is adjuk hozzá. a többi összetevőhöz, amelyet előzetesen összekevertünk. Gyúrjuk ki majd egy órai kelesztés után tegyük kiolajozott formába, és először 10 percig nagy lángon, majd kb. 1 órát közepes lángon süssük a kenyeret.

 


 
 
In english